Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

Orkidernes insekter (fra 10-5-2000(

Her kan vi diskutere orkideernes opbygning, bestøvningsteknik, frøformering, korrekt navngivning og andre nørdede emner.
Besvar
Anders Lund

Orkidernes insekter (fra 10-5-2000(

Indlæg af Anders Lund » 24/6/2006 kl. 09:31

Orkidernes formering er et helt eventyr.
Nogle orkider har et bestemt insekt og en svamp som medhjælper, før en ny plante bliver til.

De hybrider som ofte er til salg i forretninger, er krydsninger af naturplanter. MEN Betyder det at der ikke eksistere et "insekt" som ville kunne klare formeringen? Er hybriderne pseudo sterile, og kan kun formere sig ved menneskenes hjælp? (hvilket nok ikke er en klog strategi i længden, for planten)

Men det som jeg her vil

Er der nogle som beskæftiger sig med dette holistiske orkide syn, altså både insekterne og planterne?

Med venlig hilsen
Anders Lund

Karen*

Natur hybrider

Indlæg af Karen* » 24/6/2006 kl. 09:40

Hej Anders

Nu er der lidt forskel på hybrider. Der findes faktisk i natur såkaldte naturhybrider. De findes hvor to arters vokse område, brug af bestøver og blomstrings årstid overlapper.

F.eks er Dendrobium delicatum en natur hybrid af kingianum & speciosum. Netop det er der orkide arter så let kan krydses går at slægten som et hele er i stadig udvikling. Natur hybrider opstår, specialiserer sig og ender med at blive en selvstændig art. Dete er selvfølgelig mit synspunkt som hybbist og kan sikkert pilles fuldstændigt fra hinanden af en rigtig botaniker.

"Kultur" hybrider opstår udfra helt andre årsager. Mennesket ønsker at overskride grænser og lave det umulige. Oftest krydses arter som aldrig i natur ville vokse i nærheden af hinanden og som bruger forskellige bestøvere. Hermed kan man få hybrider som ser helt anderledes ud end den man startede med. En bonus ved at krydse planter med forskellige vækst betingelser er at de generelt bliver mere tollerante. Men de fleste af disse kunstige hybrider er fuldstændig afhænig af menneskelig indblanding.

Der er absolut ikke noget galt i at se både på planten og dens bestøver. Faktisk kan man lære meget deraf. Angraecum sequipedale er nok den orkide art som er mest kendt for sin tilknytning til en bestemt pollinator: Xanthopan morgani predicta . Darwin konkluderede udfra den lange længde af nektar sporen og den hvide nat duftende blomst, at pollinatoren måtte være en natsværmer med en utrolig lang snabel. Alle grint af ham dengang da det løb lidt for utroligt, men mange år senere fandt man natsværmeren og kaldte den for "den forudsagte". Ved at plante og pollinator på denne måde tilpasser sig hinanden indgår de på sin vis i en symbiose. Pollinatoren sikre sig at kun den har adgang til nektaren på denne plante, mens pollinatoren sikre sig at den kun bliver bestøvet med planter af sin egen slags. Men det er ikke alle forhold son er lige idyliske, nogle orkideer bedøver og narer insekterne.

Jeg har ikke fundet nogen bøger som systematisk beskæftigere sig med disse forhold, men mange bøger indeholder disse anekdote historier, som faktisk er utrolig lærerige.

Ligesom jes må jeg nok sige at det sted hvor man beskæftigerer sig mest med pollinator er i bøger om de europæiske orkideer. Men som sagte findes disse anekdoter mange steder.

Håber at jeg ikke har været for lang og har hjulpet bare lidt.

Med venlig hilsen
Karen

Karen*

Indlæg af Karen* » 24/6/2006 kl. 09:41

Hej Anders

Ved en gennemlæsning af gamle poster på OGD listen fandt jeg denne besked:

Date: Sat, 22 Apr 2000 22:05:52 -0700
From: "Dr. Joseph Arditti"
An excellent description of many pollination mechanisms in orchids can be
found in van der Pijl and Dodson's: Orchid Flowers, their pollination and
evolution. It is a bit old (ca 1966) but excellent. Also see Norris
Williams in Orchid Biology Review and Perspectives II. There is also some
in my Fundamentals in orchid biology. Of course the classic is Dawin's
book but it is out of date of course (about 130 years old).
Så ja, der er folk som (har) beskæftiget sig med emnet.

Er det ok at jeg bare satte beskeden direkte på uden at oversætte den?

God weekend

Med venlig hilsen
Karen K

Jes Herbo Madsen*

Arter og hybrider

Indlæg af Jes Herbo Madsen* » 24/6/2006 kl. 09:45

Hej Anders

Ellers vil jeg blot bemærke, at vi rent faktisk er mange, der sætter større pris på at dyrke orkidéarterne (som jo også findes i naturen) end hybriderne. Desværre må det også erkendes, at chancen for skuffelser er størst ved arterne, for én af de ting man netop fremelsker i hybriderne er at gøre dem mere modstandsdygtige mod ikke helt ideelle forhold.

Men jeg synes, det er besværet værd. Der er f.eks ikke mange hybrider, der kan måle sig med en stor blomstrende Ordontoglossum grande (se billede på min hjemmeside).

Med venlig hilsen
Jes Herbo Madsen


(lettere redigeret for referencer til anden diskussion)

Anders Lund

Indlæg af Anders Lund » 24/6/2006 kl. 09:45

Hvem: Anders Lund
Hvornår: 27/5-2000 kl.16:17
-----------------------------------------------------

Jeg har fundet en bog som ikke kun omhandler orkideer men der er dog omtalt en del

Attenborough, David
Planternes privatliv : en naturhistorie om planternes adfærd / David Attenborough ; oversat og bearbejdet af Lars Thomas. - 1. udgave, 1. oplag. - Kbh. : Gyldendal, 1995. - 320 sider : alle ill. i farver


Det er god læsning.
Tak for indlægene/svar

Besvar