Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

slægtsbestemmelse

Her kan vi diskutere orkideernes opbygning, bestøvningsteknik, frøformering, korrekt navngivning og andre nørdede emner.
Besvar
Ole
Indlæg: 2
Tilmeldt: 22/11/2006 kl. 13:54
Geografisk sted: Silkeborg

slægtsbestemmelse

Indlæg af Ole » 2/12/2006 kl. 20:32

Hej Forum!
Findes der en nogenlunde let tilgængelig nøgle ell. lign. til bestemmelse af de mest almindelige orchgideslægter.
Hvad er f. eks. den botaniske betingelse for, at en dendrobium er en dendrobium og ikke noget andet.
Jeg har forstået, at en artsnøgle må blive et temmelig omfattende værk, og at beskrivelse og navngivning af krydsninger o.a. forædlet ligner guddommeligt kaos forbeholdt specialister.
Men bare over de almindeligste slægter?
Med venlig hilsen
Ole
ret ny i faget - men ved at være bidt af det.

Karen
Moderator
Indlæg: 2067
Tilmeldt: 16/6/2006 kl. 21:37
Geografisk sted: Slangerup
Kontakt:

Indlæg af Karen » 2/12/2006 kl. 21:33

Hej Ole

Jeg har tænkt lidt det samme og gik engang igang med at lave en side til at identificere de mest almindelige grupper, men kom ikke så langt:

http://www.orkidevinduet.dk/artikler.php/id

Jeg villa lave tegninger af en typusk repræsentant fra hver gruppe.

Folk lave tit den fejl at de bare kikker på blomsten, istedet skal man kikke på både vækstform såvel som blomsterne (og blomsternes placering).

Men første spøgsmål vil vel være monopodial/sympodial og så videre derfra, men svært at skrive den slags ting uden at blive teknisk, samt stadigvæk være korrekt. Jeg har set nøgler til slægt identifikation for slægter fra et enkelt område, men når alle regioner skal med i en nøgle så er det ikke så let.

Mit udkast skal helt sikkert ændres, og så skal jeg få lavet lidt flere tegning af plante og blomst.

De fleste begynder bøger har faktisk lidt om de mest almindelige slægter. Men en botanisk nøgle har jeg ikke lige set, ihertfald ikke en letløselig en, og slet ikke for hele verdens orkideer.

Men interessant spørgsmål, måske andre har bedre bud... ?
mvh/ Karen ~ orkidevinduet.dk

Brugeravatar
LarsB
Indlæg: 614
Tilmeldt: 24/8/2006 kl. 11:01
Geografisk sted: Rødovre

Indlæg af LarsB » 2/12/2006 kl. 22:44

Artsnøgler for ikke-botanikere. Hmmm, jeg tror det er en hård nød at knække, slev for dig, Karen. Når man betænker, vhor meget de lærde slås om, hvad der er en slægt og hvad der skal inkulderes i en anden slægt, så tror jeg det bliver krop umuligt at lave noget bare nogenlunde korrekt for lægfolk, selv vis den kun skal indeholde de 50 mest populære slægter.

Med venlig hilsen
Lars Bagge

Brugeravatar
hydrazin
Indlæg: 38
Tilmeldt: 5/9/2006 kl. 17:52
Geografisk sted: Malmö
Kontakt:

Indlæg af hydrazin » 5/12/2006 kl. 19:57

Den eneste rigtige nøgle til orkidéer jeg har findes i et dansk kompendie fra Landbohøjskolen. Det er nogenlunde overskueligt og mest på slægtsniveau. Kompendiet er på ialt 5 bind og kun 10 sider i det 5. bind er omhandler orkidéer så det er nok lidt overkill at købe det (tror man skal købe alle 5 bind men er ikke helt sikker kan tjekke fredag).
Maj S. Madsen

Karen
Moderator
Indlæg: 2067
Tilmeldt: 16/6/2006 kl. 21:37
Geografisk sted: Slangerup
Kontakt:

Indlæg af Karen » 6/12/2006 kl. 15:50

Maj. er den skrevet på et sprog som er til at forstå? Og måske et mere specifikt navn på titlen ville hjælpe, bare ved lejlighed.
mvh/ Karen ~ orkidevinduet.dk

Brugeravatar
hydrazin
Indlæg: 38
Tilmeldt: 5/9/2006 kl. 17:52
Geografisk sted: Malmö
Kontakt:

Indlæg af hydrazin » 6/12/2006 kl. 20:43

Hele kompendiet er på dansk og er ret simpelt og overskueligt. Titlen på alle 5 bind er "Udvidet systematisk botanik" af Jørgen Jensen og Niels Jacobsen, KVL, 2003. Undertitlen på bind 5 er "Monocotyledoneae - Enkimbladede". Bindene er ikke hæftede - det er altså løse papirer og jeg kan simpelthen ikke huske om jeg købe dem direkte af botaniklæreren (Niels Jacobsen) eller hos KVL-boghandlen :roll:
Pas på at du ikke forveksler det med bogen "Systematisk botanik" af Niels Jacobsen og Jørgen Jensen 2004 som har et billede af en stor solsikke på forsiden. Det er en rigtig "bog" fra KVL-boghandlen men den indeholder ikke nøglen og beskriver bare omkring 10 orkidéslægter. Den bruges til den obligatoriske botanikundervisning hvorimod den udvidede bruges på kandidat-botanik-kurserne. Jeg tjekker lige i KVL-boghandlen fredag.
Maj S. Madsen

Karen
Moderator
Indlæg: 2067
Tilmeldt: 16/6/2006 kl. 21:37
Geografisk sted: Slangerup
Kontakt:

Indlæg af Karen » 7/12/2006 kl. 18:40

Jeg fandt den på biblioteket, nu skal den bare lige komme hjem. Tak for tippet, jeg har dog et par andre taxonomi bøger, men ingen af dem fokuserer på almene orkideer, mere nogle af de jordgroende og andre interessante typer... okay så kedelige er hybrider ikke, men jeg er en arts tosse.
mvh/ Karen ~ orkidevinduet.dk

Besvar