Side 1 af 1

Sophronitis organensis/coccinea

: 30/12/2014 kl. 13:43
af Cattleyafreak
Hej alle derude.
Har netop set en forhandler sælge Sophronitis organensis, har jeg ret hvis jeg siger det er en S.coccinea i forklædning,(andet navn for at narre os købere)??,
jeg kan sgu'tte se forskel på denne og en S.coccinea.
Hilsen Thomas.

Re: Sophronitis organensis/coccinea

: 30/12/2014 kl. 15:01
af Egon K P
Hvis du sætter det navn ind i det link, jeg gav til Kew/RHS, så har det "artsnavn" aldrig været brugt til en Sophronitis. Der er en på Flickr, som kalder sin plante Sophronitis coccinea organensis, formentligt gående på, at den har en mere orange farve end den normalt har.

https://www.flickr.com/photos/31255108@N08/4385629764/

Så det burde måske være en farvevariant, så kan du jo overveje, om den skal i samlingen, med risiko for, at det "bare" bliver en ganske almindelig men alligevel flot Cattleya coccinea.

Re: Sophronitis organensis/coccinea

: 30/12/2014 kl. 21:15
af Cattleyafreak
Hej Egon.
Når jeg læser Carl L. Withner's "Cattleyas and their relatives" fortæller han, at S.orgaoensis er navn for adskillese af "coccinea's" S.orgaoensis lever/gror sydøst for Nova Friburgo i Organ Mountains(bjergkæde i Rio), og Soph. orgaoensis har større blomster end Soph. coccinea, så jo, skal da have den i samlingen, selv om jeg nu ikke kan se nogen forskel på billedet fra forhandleren, men det snyder ofte, med der er altid plads til en Soph. mere.
Thomas

Re: Sophronitis organensis/coccinea

: 31/12/2014 kl. 15:34
af PA48
Hej Thomas

I 1980-erne begyndte jeg at samle på div. Sopronites.

Det var den gang man bare bestilte x antal planter til ca. 1-2 dollar pr. styk , af naturindsamlede
planter.

Dengang var det meget almindelig at man(gartnere)(indsamlere) gav dem var. navne efter hvilket bjerg(område) de var indsamlet på.

På mine (jeg har 27 Soph.) har følg. var. navne, organensis, acuensis ,grandiflora ,mantiquera ,xantoglossa , xantochella m.m.

De to eneste der er meget anderledes er wittigianum (rosa) og flava(gul) og selvfølgelig cernua minien som ikke gror så godt hos mig.(for koldt)

Jeg kan se man nu kalder den gule tomyanum.

Midt bud er at en given Soph. plante(art) vil se forskellig ud alt hvad højde den bliver fundet i, og vil være større hvis den
kommer fra lav højde(grandiflora) og meget lille fra stor højde (miniatum).

Men en ting har jeg med sikkerhed fundet ud af er, at mine blomsterstørrelser er meget afhængige af hvordan sommeren har været.
En kold og regnfuld sommer har givet store og mange blomster.
En varm og tør sommer, små og ganske få blomster.
Jeg har mine planter ude fra april til oktober.

http://vimeo.com/87988568

Med venlig hilsen og godt nytår.Per Alm

Re: Sophronitis organensis/coccinea

: 1/1/2015 kl. 11:56
af Cattleyafreak
Hej Per.
Jeg er helt ny i Sophronitis slægten, (under 2år), har altid før været solgt til Cattleya's (Labiate typer, ingen int. i bifoliate), men min int, er ved at skifte til Soph. og så de små stenlaelias.
Tak for din video, kan se dine planter nyder livet fuldt ud, extremt sunde planter.
Ang. lysmængde har jeg den samme erfaring som dig, der er stor forskel på blomsterne fra år til år, afhængig af lys/fugtighed, målt på den samme plante igennem årene, utroligt de kan variere så meget. Jeg har ikke drivhus, sommeren tilbringer mine planter på en stor glasdækket terrasse(selvføl. m/skyggepasta), vinter i vindueskarme og borde tilsat LEDlys.Har tre forskellige rum(temp./lysmængde) til de forskellige typer.
Godt nytår til dig, og alle iandre selvf.
Hilsen Thomas.