Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

Efterlysning pollen fra Phal. violacea "Sumatra"

Her kan vi diskutere orkideernes opbygning, bestøvningsteknik, frøformering, korrekt navngivning og andre nørdede emner.
Besvar
Lars Jensen
Indlæg: 770
Tilmeldt: 17/6/2006 kl. 06:33
Geografisk sted: Eget Falster
Kontakt:

Efterlysning pollen fra Phal. violacea "Sumatra"

Indlæg af Lars Jensen » 12/8/2006 kl. 09:27

Hej Alle
Efter flere forgæves bestøvningsforsøg, er jeg blevet enig med mig selv om at Phal. violacea "Sumatra" ikke vil bestøves med sig selv. Derfor vil det glæde mig om nogen kan hjælpe mig med polliner fra en anden klon af planten.
Mvh
Lars

Karen
Moderator
Indlæg: 2067
Tilmeldt: 16/6/2006 kl. 21:37
Geografisk sted: Slangerup
Kontakt:

Hvorfor orkideer ikke kan selvbestøves

Indlæg af Karen » 12/9/2006 kl. 14:17

Ovenstående emne er jo ikke helt korrekt placeret, bytte forumet er nok mere vel egnet, men hvorfor er det egentlig at nogle orkideer ikke vil selv bestøves.

Mange planter, ikke kun orkideer, kan ikke bestøves med planter som er tæt beslægtet med dem selv.

Rente teknisk vurderer planten om pollen er ukompatibelt ved at tjekke informationen på et bestemt gens placering, er denne ens med moder planten eget dna vil bestøvning ikke finde sted. Mange forskellige gener vil så findes i populationen.

Men hvorfor dette besvær, for Lars syntes helt sikkert det er irriterende. Det sikrer at genmassen i populationen ikke overtages af genener fra nogle få planter. Men hvorfor ikke bare lade de få mest overlevelses egnede genkombinationer overleve. Nu er det sådan at tingene i denne verden kan ændre sig og for at arten kan for blive i god form og kan tilpasse sig sådanne ændringer, så er gen diversitet godt. For at virke må denne strategi dog kræve at populationen har en vis størrelse. Reduceres antallet af planter, vil indavle problemer med mangler fertilitet hurtigt ses.

Andre orkideer har ikke denne beskyttelse, ja nogle bestøver endog sig selv inden blomsten overhovedet når at åbne, ja nogle åbner endog aldrig blomsten. Denne strategi er nok bedst når miljøet er relativt konstant og der er langt mellem planterne.

Ovenstående er kun lige min læmand forståelse af problem stilling, mere kan læses i orkide bøger, eller i en bog som jeg nok tror hedder "Population biodeversity" (smadder god bog, og hvis nogle er interesseret skal jeg nok prøve at bekræftige titlen).

Det er denne slags fineser som jeg syntes gør orkide slægten interessant, ja godt nok ses mange af de samme strategier i andre plante slægter, men sjældent så rafineret som det ses hos orkider :D
mvh/ Karen ~ orkidevinduet.dk

Besvar