Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

Calanthe rubens

Her diskuterer vi orkideer, som kan dyrkes på friland.
Besvar
jane
Indlæg: 29
Tilmeldt: 20/6/2008 kl. 13:19
Geografisk sted: Birkerød sjælland

Calanthe rubens

Indlæg af jane » 22/6/2008 kl. 23:05

Jeg har fået købt en plante ved navn "Calanthe rubens" - Da jeg købte den var det i den tro at det var en indedørs plante - men efter at jeg har søgt på internettet - er jeg begyndt at få min tvivl!

Kan nogle hjælpe mig med oplysninger om denne plante ?
Ved at den skal dyrkes ved varme over 16 grader -Men det er vist også det.
Vil gerne vide om jeg kan gro denne orkide inde, og hvilken jord jeg ska give den ???(det skulle jo være en jord-orkide).
Fortæl fortæl - vil gerne vide alt - der er og vide om denne orkide, da jeg nok modtager den i løbet af ugen her.
På forhånd tak
jane

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 23/6/2008 kl. 23:31

Hej Jane.

Så vil jeg da forsøge at hjælpe dig, selvom jeg ikke dyrker indendørs Calanthe'r.

Calanthe rubens er en orkide, som skal have det lige så varmt som Phalaenopsis, og det er helst over 18°, men kan trives ned til 15°C. Så hvor du vil sætte den i haven, det ved jeg ikke lige, men har du de temperaturer året rundt, så vil jeg da godt bytte have med dig. :lol:

Så du må nok hellere lade den stå indedøre. Er det mit indlæg om min Calanthe sieboldii, der har fået dig til at tænke på udendørs ophold, eller hvor har du læst om det? :roll:

Jeg ville nok sætte den i en barkjord, da de færreste orkideer tåler at stå i almindelig- eller sphagnumjord. Så kan du ikke se indholdet i orkidejordposen, så mærk på den. Der skal være barkstykker eller andre større strukturer i.

Men ellers vil jeg henvise til et andet sted på nettet, hvor du kan finde lidt om pasningen. Det er lettere end at skulle gentage det hele.

http://www.orkidevinduet.dk/orkidedata. ... /calanthe/

Det er Karen, som er moderator her på forumet, der har den hjemmeside.
Mvh Egon

jane
Indlæg: 29
Tilmeldt: 20/6/2008 kl. 13:19
Geografisk sted: Birkerød sjælland

Indlæg af jane » 23/6/2008 kl. 23:48

Hejsa !
Tusinde tak for dit svar. Ja - jeg tror bare jeg blev lidt sådan ???? du ved - da jeg læste det om jord-orkide!
Men ville det ikke være dejligt hvis vi altid havde 18grader om året - det syntes jeg. Er også rigtig glad for at det er en orkide som jeg kan have indedørs. Fik nemlige købt en for 1 mdr side som skal stå kold
(Hardy Orchid-Bletilla Striata-Sized bulb), og den kan jeg jo ikke have indfor. Men tak endnu engang for dit svar og dit link.
Hilsen jane :D

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 24/6/2008 kl. 00:14

Hej igen.

Er det, fordi du ikke har en have, for ellers trives en Bletilla Striata storartet udenfor, og er rimelig villig til at blomstre år efter år. Ellers kan den sikkert også godt holdes i en stor potte indendørs, men den skal nok sættes et sted for vinteren, hvor der er koldt, gerne ned i nærheden af frysepunktet, men da den er løvfældende, så kan du måske opbevare den i grøntsgsskuffen hen over vinteren, ligesom nogle af os gør med Pleioner, men pas så på, at du ikke tager fejl af den og ingefær til madlavningen.
Mvh Egon

jane
Indlæg: 29
Tilmeldt: 20/6/2008 kl. 13:19
Geografisk sted: Birkerød sjælland

Indlæg af jane » 24/6/2008 kl. 08:40

Hej Egon !

Ja den med ingefær - den var god.

Jo jeg har have. Har den stående i en potte lige nu. Havde læst et sted at den ikke kunne tåle frost - men at den skulle stå koldt. Har heller ikke kunne finde ud af hvilken jord jeg skulle sætte den i - men tror at jeg skal blande jord+sten og lidt grus i potten.
Men kan jeg godt plante den i min haven og kan den også står der om vinterne ?

Har læst noget om at man skulle kunne plante den calanthe rubens i GreeMix - ved du noget om dette. Har læst det på Hans Christiansen (ham i fredensborg) men igen står "rubens" ikke mellen oplysningerne.
Måske "hænger" jeg mig lidt for meget i det navn (rubens). Men syntes at det er en flot blomst - og glæder mig rigtig meget til at modtage min blomst, som kommer helt ned fra THAILAND.
Ja det er lang vej. Men har før købt en blomst (Blue Hawaii) derfra. Godt nok var det kun en meget lille aflægger, men så er der da noget at se frem til - om godt nogle år - hvis den eller overlever. Drømmer om at købe en Cattleya.
Men endnu en gang tak for dit svar :D !
Hilsen jane

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 24/6/2008 kl. 09:23

Hej Jane.

Nu ved jeg jo ikke, i hvilken del af landet du bor, for i Århus-området overvintrer Bletilla Striata uden problemer på friland, men inde midt i landet kan det da godt være, at den gerne vil have lidt vinterbeskyttelse. Men allerede om et par år vil der være en del ekstra knolde i potten, og så kan du jo forsøge med lidt på friland. En sydvendt husmur er jo som regel et stort hit til alle de der lidt tvivlsomme planter. Mine står i en skovbundsagtig jord, som nok er ved at trænge til en renovering i toplaget, men en grusblanding vil jo sikre lidt dræn til rodknoldene. Ellers kan du også læse her, hvad andre gør med bl.a. denne plante. http://forum.orkideer.dk/viewtopic.php? ... c&start=15

Du har sikkert fuldstændig ret i, at H. C. anbefaler GreenMix til stort set alt. Nu er det så også ham, der har "opfundet" materialet, og forhandler det, så han skal jo anbefale det selv. Hvis du søger oppe for oven på GreenMix, eller GM, så vil du se, at folk har meget forskellige erfaringer med det materiale, her inde på forumet. De egenskaber, det får tildelt er jo fantastiske, men desværre holder det ikke helt i længden. Ingen fjernelse af gammelt materiale, da man bare propper planten over i en større potte, og fylder efter med GM. Lettere kan det jo næsten ikke blive. Men, det klasker sammen, det nye GM, mindre end det oprindelige GM. I JOK, (Jydsk Orchide Klub) er vi flere, der hoppede med på det, da det kom frem. Næsten ingen bruger det mere, da rødderne rådnede for os alle. H.C. har undervarme ved potterne, så der er en større fordampning hos ham, end hos os andre med normale vindueskarme. Men materialet er fantastisk til at få gang i sølle planter, da det får rødderne til at pible frem i starten, men så skal nogle af os lige huske at ompotte efter et par måneder, ellers forsvinder de igen.

Nu er det så EpiWeb (EW), der får folk til at komme med de samme flotte ord, som GM fik i starten. Har du mod på det, så forhandler Orkidecenter Falster det, og det kan du læse om her: http://www.orkidecenter.dk/content.asp?ID=181&pID=137. Igen er det en fra orkideforumet, der står bag denne hjemmeside, nemlig Lars Jensen.

Jeg er selv begyndt at montere på dette materiale med mine klodsplanter, men lad det blive mellem os. :lol: Så skal jeg nok fortælle stort og bredt om det, hvis jeg får ligeså gode erfaringer som nogle andre på dette forum. Og formentlig også, hvis jeg finder svagheder i materialet.

Umiddelbart vil jeg mene, at hver gang du få fat i en ny orkide, så kan du gå ud fra, at de plantematerialer, der er foreslået til andre arter i samme familie, når der tages hensyn til om det er epifytter i træerne, terrestriale jordorkideer eller lithophytter på sten, så kan samme blanding bruges som udgangspunkt. Når du får din Calanthe rubens er det jo vigtigt, at du finder ud af, hvilke krav denne art har til temperaturer og lys, vandmæssigt følger de som regel igen de andre arter fra samme slægt, som enten beholder bladede eller er bladløs en del af året, men det er jo altid bedst at kunne finde noget om den specifikke plante.

Du skriver, at du får planterne fra Thailand. :roll: Importerer du selv, eller er du med i fællesimporter, eller er det Brandorf Orkide, som tager det hjem til dig, når de er på indkøbsture dernede? Er det dine egne importer, så er der jo i princippet noget med Plantedirektoratet, og så kommer der jo en helt anden pris ud af det, for to år siden 806 kroner pr. import, når man ikke er momsregistreet, godt 3000 kroner, hvis man er registreret, og så skal planterne hentes i Kastrup. men er det udenom diverse offentlige instandser, så må du hellere overse denne del af mine spørgsmål, så kommer du ikke i knibe på det grundlag. :oops:
Mvh Egon

jane
Indlæg: 29
Tilmeldt: 20/6/2008 kl. 13:19
Geografisk sted: Birkerød sjælland

Indlæg af jane » 24/6/2008 kl. 10:16

Hej Egon

Hvor er jeg altså glad for at have "mødt" dig her på siden. Er meget glad for din svar - du har bare "styr" på det med orkider.
Jeg bor på sjælland/Birkerød.
Så vil jeg da prøve at flytte min Bletilla Striata ud i jord idag. Har du nogel forslag til vinter-beskyttelse ?

Mht. GM, ja så har du nok ret - man vil jo altid fremhæve det som som man gerne vil sælge, og sige noget positivt om det.
Vil da lige kigge lidt nærmer på det EpiWeb, som du sender link til!

De/den orkide som jeg har købt i Thailand, er købt igennem ebay. og der har ikke været nogel problemer endnu :) .
Men nogle skriver at de kan blive taget i tolden når de kommer til dk, men jeg har jo også kun købt 2 stk.
Fandt her i weekende det gartneri på falster som du skriver om - og har da også tænkt på og skrive til dem vedr. en catteya, - det er nok mere sikkeret at bestille en igennem dem.
Hilsen jane

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 24/6/2008 kl. 12:33

Hej igen Jane.

Birkerød, så er vi jo ikke langt inde i landet, så den behøver formentlig ikke nogen beskyttelse, men lidt grangrene lagt hen over, vil jo tage den værste vindnedkøling. Havde du boet midt på Sjælland, ville jeg måske have foreslået en vintermåtte, men den kan selvfølgelig være nædvendig i din have, næste gang I er landfaste med Sverige, og der er barfrost i længere tid.

Angående import fra ikke-EU-lande, så er den normale og lovlige procedure, at man kontakter gartneriet, som, når importen skal afsted får de nødvendige eksportpapirer med Cites-papirer og senere sundhedscertificater, dem sender man til Plantedirektoratet, som udsteder importtilladelse og Cites-papirer, så betaler man både for de udstedte papirer i eksportlandet, planterne og fragten, og planterne sendes med luftfragt mod Danmark. 1 døgn inden planterne ankommer, så kontakter man Plantedirektoratet, som så ud fra de udfyldte papirer fra nettet af, som skal faxes til dem, kan se, hvilket fly, planterne kommer med. Så for de senere opkrævede og ovenfor beskrevne beløb, får du, at de inden afsendelsen udfylder importtilladelse til Danmark med de fornødne Cites-papirer, at de åbner pakken, og får den tjekket for, om det er de rigtige planter i de rigtige antal, og ikke mindst, om der er levende dyr med i forsendelsen. Planterne bliver udsat for et par dages gasning og andre meget skrappe gifte, som slet ikke må bruges i Danmark, og har lusene overlevet det, så er det en ny stamme, som det vil være stort set umulig at slå ihjel, ikke mindst i Danmark med vores miljørigtige kemikalier, og finder de sådanne levende dyr, så bliver forsendelsen destrueret. Det kan betyde meget for vore gartneriers plantesalg, hvis et flyvende insekt bliver "løsladt" i Danmark, og finder et dejlig varmt drivhus. Men, tilbage til planterne. Er forsendelsen i orden, så får man besked om, at nu kan man hente pakken, med mindre man allerede er på vej til Kastrup, så skal SAS have lidt håndører for at opbevare pakken og håndtere den, der skal udfyldes komplicerede toldpapirer, som, hvis man ikke kan gennemskue, hvad der skal stå, hvor, koster mellem 600 og 800 kroner for at en speditør bruger 4 minutter på at udfylde papirerne, og der skal betales told af pakkens værdi, og så kan man med toldpapirerne i hånden hente planterne, og tage hjem med dem. Senere kommer så regningen fra Plantedirektoratet, og så er vi oppe i en masse omkostninger, som umuliggør småimporter.

Men finder de planten, så vil den blive destrueret med det samme, evt. sendt til Københavns Botaniske Have, hvis det er en for dem interessant plante. Du skal nok påregne at skulle betale told, selvom de beholder planten, men det er jo stadigvæk langt billigere end de mellem 1000 til 3000 kroner, som diverse papirer og offentlige kontorer i begge lande koster.

Der findes folk, som laver fællesimporter rundt omkring, bl.a. Orkidecenter Falster og KJ-Orchids, så er man flere om at betale fællesudgifterne, og det hele kører efter reglerne. Ellers er der endnu mindst to muligheder for importer, enten et gartneri i EU, så er du ude over alle papirerne, eller finde et orkidegartneri, som kommer til udstillinger i EU, og som vil medtage pakker til forsendelse i udstillingslandet, så har de bøvlet med Cites-papirerne, men du skal stadigvæk betale et ekspeditionsgebyr samt porto med almindelig post, så få planter bliver stadigvæk forholdsvis dyre i indkøb.

Endelig er der jo de "almindelige" orkidegartnerier i Danmark, som kan findes på dette link, andetsteds på forumet:

http://forum.orkideer.dk/viewtopic.php?t=7
Mvh Egon

jane
Indlæg: 29
Tilmeldt: 20/6/2008 kl. 13:19
Geografisk sted: Birkerød sjælland

Indlæg af jane » 24/6/2008 kl. 23:02

hej egon.

Ja det er nok mere sikkeret at købe sine orkider her i landet. Så jeg vil begynde at lede efter en her i dk.
Men tusinde tak for din fine svar.
Mange hilsner jane

Besvar