Side 1 af 1

Hvad skovbunden gemte (1)

: 5/6/2007 kl. 16:15
af Tranlampe
Her midt i eksamensperioden kan det være en rigtig god idé at lufte hovedet med jævne mellemrum for at sikre, at inspirationen ikke forsvinder, når der skal laves 20 eksamensspørgsmål. Derfor idømte jeg mig selv og mine katte en gåtur lige over middag i dag.

Normalt går vi til stranden, men i dag gik vi den modsatte vej ned til et lille, bitte stykke skov, der ligger 5 minutters gang fra, hvor jeg bor. Jeg kommer der ikke så tit, for der er temmelig uvejsomt - ét hjulspor tværs igennem og ellers kun nogle dyreveksler, der kræver, at man må kravle en del over eller under grene og væltede træer. Pludselig får jeg øje på en blomst, der (selv med mit meget ringe kendskab til vilde orkideer) kun kan være en gøgeurt. Hurtigt hjem efter kameraet, men som disse billeder tydeligt viser, er hverken kamera eller fotograf noget at råbe hurra for.

Under alle omstændigheder mener jeg, at jeg vha. http://www.fugleognatur.dk kan identificere den som en Skov-gøgeurt (Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii), og jeg så en hel del planter omend kun den ene blomst.

: 6/6/2007 kl. 20:23
af Tranlampe
Som nedenstående billeder gerne skulle bevidne, så hjalp det, at jeg fik et bedre kamera med på orkidejagt i dag. Fotografen er dog stadig den samme, så der er ikke tale om mesterværker.

Jeg håber, at nogle af I garvede orkidioter ud fra dagens mere skarpe skud kan hjælpe mig med at afgøre, om det er en Skovgøgeurt eller ej. Jeg fandt masser af planter (ca. 100), men selv efter en grundig afsøgning lykkedes det kun at finde et eksemplar i blomst. Jeg var endda omhyggelig med at kigge ned i centeret på samtlige planter jeg fandt for at se, om der var blomsterstande på vej, men uden held.

Hvor længe holder gøgeurternes blomster sig? Hvis der dannes frøstande efter blomstring, er det så tilladt at "høste" dem, eller svarer det til at fjerne planter (frøene er jo potentielle planter)?

: 7/6/2007 kl. 00:03
af Egon K P
Jeg vil mene, at de vil forsøge at holde blomsterne indtil de er befrugtede, og så visner de hurtigt ned, så det afhænger af, hvornår bien finder den, og er det en semi-alba, så kan det jo være, at den mangler nogle af de ultraviolette markeringer, som bierne kan se, og det kan betyde, at den ikke er så interessant at bestøve som normalformen. Men en skovgøgeurt, det vil jeg stadig mene, at det er med den lange midterflig på læben.

Med hensyn til orkideerne, så er det forbudt at fjerne så meget som et blad fra dem. Alt, er fredet, alle arter, og alt plantemateriale fra dem, og dermed også frøene. Så du må forsøge at få en på anden vis.

Mvh Egon.