Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

Argar

Spørg her hvis du har generelle dyrkningsmæssige problemer eller kommentarer.
sabine
Indlæg: 110
Tilmeldt: 11/3/2012 kl. 20:17
Geografisk sted: roskilde

Argar

Indlæg af sabine » 5/5/2014 kl. 08:50

Hej
kan se at nogle herinde prøver at frøformere selv, hvor køber i det ager henne og hvordan laver i det,,
har en pap.( soveværelset) og en carimba hybrid (stuen), som begge har haft ubudne besøg, og har nu begge to en frøkapsel hver, så man kunne jo lige så godt prøve om det kunne lykkes, at lave lidt flere af dem, på den måde, for sjov, for så at se om der kunne gå sport i det senere,, håber at i kan hjælpe
mvh sabine

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Re: Argar

Indlæg af Egon K P » 5/5/2014 kl. 17:02

Du er vel klar over, Sabine, at det skal foregå under sterile forhold?

Selvom der er frøkapsler, så er der ingen garanti for, at der er kim i frøene, altså at de er spiringsdygtige.

Handler du på ebay, så kik her:

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw= ... &_from=R40

Det er på den engelske del.

http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksid=p ... &_from=R40

Fra den tyske ebay. Vær opmærksom på, at nogle er med, andre uden agar!

Ellers har materialisten normalt agar på lager, dog uden diverse tilsætningsstoffer, som er nødvendige for spiring.

På JOK's hjemmeside er der en vejledning til at frøså, som Steen Christensen har redigeret til os. Der er også et par forslag til steder, hvor agaret kan købes!

http://www.jydskorchideklub.dk/froslashformering.html

Der er også vejledning her på forumet, som bl.a. Christian Kock, Orkideimperiet har lavet.
Mvh Egon

sabine
Indlæg: 110
Tilmeldt: 11/3/2012 kl. 20:17
Geografisk sted: roskilde

Re: Argar

Indlæg af sabine » 5/5/2014 kl. 20:15

Hej Egon

Det med at der ikke er garanti for at de spirer er jeg forberet på samt det med sterile forhold også, nu er de frø jo ikke lavet fra min side af, men af et eller andet insekt, og nu nar de så er der kunne man da lige så godt prøve,og blive den erfaring rigere,og hvis der ikke kommer noget ja så er det jo ikke noget tab som sådan, som hvis det var planlagt, og kommer der en plante ud af det, så kunne man prøve igen hvis et insekt skulle blande sig i mine blomstreplander, og sige plat eller krone igen,, hvis lysten er der, så let er jeg da heller ikke at slå ud, hvis det mislykkes.
så takker for linkene Egon,
mvh sabine

Brugeravatar
Erna
Indlæg: 1361
Tilmeldt: 12/8/2009 kl. 05:24
Geografisk sted: Skibby

Re: Argar

Indlæg af Erna » 6/5/2014 kl. 07:52

Hej Sabine
Jeg kan godt forstå at frøkapslerne får det til at klø i dine fingre. :lol: Jeg har ikke prøvet at så orkidefrø, men håber snart at skulle prøve det. Jeg har prøvet at bestøve min Paph. Pinocchio med Paph. delenatii (jeg har set en plante af det kryds og den kan jeg godt lide) min frøkapsel er ikke klar til at tage endnu, men jeg glæder mig virkelig til den bliver moden og så må jeg jo bare håbe at frøene er spiringsdygtige. Jeg har selvfølgelig allerede fået mere blod på tanden. Jeg kunne nemlig rigtig godt tænke mig en Paph. Deperle, jeg har spurgt Hans om han har en, men han siger at det er historie, så jeg har tænkt mig at prøve at lave en selv. Jeg har købt såmedie og bøtter hos orchidspecies uk. Hvis jeg skulle købe ind nu, så er jeg ikke sikker på andet end at jeg ville købe de færdige sterile glas med såmedie, som Egon linker til på ebay.

Egon kiggede du ikke på frø gennem et microskop på et tidspunkt, og kunne du rent faktisk ikke se om der var kim i eller ej ?
Med venlig hilsen
Erna

sabine
Indlæg: 110
Tilmeldt: 11/3/2012 kl. 20:17
Geografisk sted: roskilde

Re: Argar

Indlæg af sabine » 6/5/2014 kl. 09:50

Hej Erna

Når man nu for 2 kapsler serveret på et sølvfad kan man jo lige så godt prøve, og forventer man intet, så kan man da kun blive overrasket, hvis der skulle komme et par enkelte planter ud af det,, og så kan det godt vær man så besynger at prøve at bestøve selv,, som skrevet står ,, """ den som inter vover intet vinder"""
så ønsker dig held og lykke med dine kryds frø ,,
mvh sabine

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Re: Argar

Indlæg af Egon K P » 6/5/2014 kl. 12:32

I princippet har du ret, Erna, jeg forstørrede frøene, så jeg kunne se, om der var kim i. Men, jeg strøede frøene ud på linsen af mit kamera, så stiller dét skarpt på 0,0 mm, og dét billede kan jeg så forstørre på bagsiden af kameraet eller på computeren. Det er de færreste kameraer, der kan stille skarpt på dét, der ligger direkte på linsen, en af grundene til, at jeg købte den model i sin tid!

Har man et mikroskop, så er det let at se, om der er kim i, Steen har lavet en fin tegning i hans frøformerings-vejledning på forsiden og side 6, er frøet tyk på midten, så bør der være liv i det!

Kan man se, at nogle har kim, og andre ikke har, så sår man jo bare lidt flere frø end man ellers ville gøre, men husk, at der skal hverken ligge 1.000 eller 250.000 spiringdygtige frø på agaren, de overskydende frø kan puttes i et pergamentpapir med behørig navn på forældrene, hvis de begge kendes. Først frøbæreren, og derefter pollengiveren, da det modsatte kryds vil give anderledes udseende planter, men stadigvæk er det samme hybridnavn, hvis det er registreret. Ellers bare navnet på frøbæreren, og en dato, så kan de ligge "lunt" i køleskabet nogle år og bevare spiringsevnen. Jo længere tid, der går, før de forsøges sået igen, jo mindre spiringsevne har de, så sår man bare lidt flere. :wink: Det vil være umuligt at sælge hverken 500 eller 1.000 planter, når de på et tidspunkt skal "hjemmefra", og tænk på den plads, de vil kræve indtil det tidspunkt, så hellere genså, hvis der kommer for få frøplanter ud af det! Eller tage de mest grovillige fra, og smide resten væk! :cry:

Jeg fik alle frøene fra Ockidecenter Falster, da Lars døde, desværre var der ikke en liste med over dem, der er mange, rigtig mange, mest arter og lidt i hybrider, og jeg har aldrig fået lavet en liste selv, men, de frø har jeg jo også mulighed for at sende til dem af jer på forumet, som gerne vil forsøge sig med frøformering. Jeg fik frøene i april 2011, i mange af poserne, som allerede dengang var flere år gamle, vil spiringsevnen være meget, meget lille, omend der stadigvæk er liv i dem, har I lyst til at forsøge, så kan jeg jo se, om der skulle være noget i jeres interesse, så skriv en pb'er med de slægter, I vil forsøge i, så kikker jeg, hvad der er muligt. Derefter kan jeg jo få en adresse, så kommer frøene med posten.

Billede

Her er frøposerne, mange af Lars' er fra 2003-2006!

Men, fruesko bør vist normalt have en speciel agar-medie-blanding, for at de kan spire, det fortalte Lars mig i sin tid, da vi skrev sammen. Hos nogle af udbyderne af disse agar-blandinger kan man købe specifikke blandinger til forskellige slægter, jeg har for 3 år siden købt af lirataseeds på ebay, de har ikke noget til salg for tiden, men måske kan I spørge efter en liste over de medier, de sælger.

http://www.ebay.de/usr/lirataseeds

Her kan I gå ind i kontakt, hvis I er brugere på ebay, findes de stadigvæk, så vil de jo være interesserede i at sælge, igen, de sælger både med og uden agar, men var vist dem, der havde specialiserede medier til forskellige slægter. I kan bare skrive engelsk til dem, det gjorde jeg, så I behøver ikke gå til italiensk et par år først! :lol:

Der er medier til at så i, til at prikle over i, stadigvæk under sterile forhold, der er til terrestriske (jordorkideer) og til epifyttiske, så det er lige med at holde tungen lige i munden, mens der bestilles medier. En Knutssons er et all-round medie, som kan bruges til de fleste epifyttiske orkideer! Så skal det heller ikke være sværere.

Billede

Som alle andre ting, er der også en udløbsdato på medier, de kan sikkert godt bruges et stykke tid efter, men lad være med at købe vildt hjem til de næste 20 år! :lol:

Jeg har haft lidt frø strøet ud på linsen i dag igen, og lagt en anden frøpose på linsen, her er, hvad jeg får ud af det.

Billede

Frø af en Spathoglottis vanoverberghii, her med en lys baggrund.

Jeg har så mulighed for at lege lidt med kontrast og negative billeder på computeren, ofte fremstår kimene, embryo'et mere synligt på den måde, på et mikroskop kan man lege lidt med spejlet, så der kommer mere eller mindre lys op på frøene.

Billede

Samme frø med mørk baggrund, så leger jeg lidt med kontrasten, og så synes jeg, det er lettere at se, hvilke der er kim i, og hvilke der er golde.

Billede

Her er kernerne meget mørke, der er mange golde imellem.

Og, bare for at vise, at det ikke altid er let at fotografere frøene, så er der her nogle fra en Coelogyne fuscencens.

Billede

Det er så her, at et negativt billede kan være til stor hjælp!

Billede

Her er der stort set ingen kim i, de små klatter er vist ikke noget spiringsdygtigt.

Har I selv frøkapslerne, som Sabine og Erna, så kan det jo ikke være lettere, ellers vil jeg gerne være behjælpelig med at sende lidt frø!
Mvh Egon

Brugeravatar
Erna
Indlæg: 1361
Tilmeldt: 12/8/2009 kl. 05:24
Geografisk sted: Skibby

Re: Argar

Indlæg af Erna » 6/5/2014 kl. 14:43

Tusind tak Egon, det var dog helt forrygende med billeder og uddybende forklaring :lol:
Jeg vidste selvfølgelig ikke at det skulle være et bestemt såmedie til Fruesko. Jeg har købt 2 slags fra orchidspecies uk. Den ene er en Knutsson så den duer så ikke til paph. den anden tror jeg heller ikke på, det fremgår ihvertfald ikke af beskrivelsen at den skulle være det. Jeg må prøve at kontakte dem ( det har jeg desværre prøvet før, uden at få svar ) jeg kan se at den sælger på det link du satte i har såmedie til terrestriske (frit kopieret fra din tekst :lol: ) orkideer, de har endda den som du viser på billedet som hedder BM-1. Jeg vil også prøve at kontakte den italienske forhandler, men det ser nu ikke ud til at der har været gang i biksen siden 2012. Det er fine billeder af frø og kim du har sat ind, jeg har et billigt microskop, men vil måske nok investere i et af bare lidt bedre kvalitet. Der er egentlig ikke meget ved at så, noget som er dødsdømt fra start, det skal så helst være frø med kim i der bliver sået :lol: Tænk at du har hele Lars's frøbank, har du sået eller fået sået nogen af frøene ?
Med venlig hilsen
Erna

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Re: Argar

Indlæg af Egon K P » 6/5/2014 kl. 17:17

Jeg søgte på "BM-1 Terrestrial Orchid Medium" på ebay, og fandt en forhandler med mange forskellige slags medier.

dillnuss_de

I sidste halvdel af den lange liste af varer er denne:

http://www.ebay.de/itm/BM-2-Terrestrial ... 1c3c9379a8

I beskrivelsen af den står bl.a. dette "Enthält Makro- und Mikronährstoffe sowie Vitamine für die Kultur von Orchideen-Arten, speziell für terrestrische Arten wie Paphiopedilum u Phragmipedium".

Gad vide, om ikke den skulle kunne bruges? :wink:

Knapt €10,50 med forsendelse, og det er med agar.

Jeg har ikke fået sået nogle af dem, jeg har et par gange forsøgt med egne frø, jeg har aldrig fået noget liv i glassene, måske var forældrene for langt fra hinanden slægtsmæssigt, selvom jeg syntes, de var rimelig tæt på, måske var det kimet, der manglede. Jeg forsøgte så også at lave Cypripedium den første gang, som, hvis det lykkes, kommer frem efter et års tid henslængt i mørke omgivelser, de skal både have et syrebad mm., for at fjerne den skal, der forhindrer frøet i at spire, svovlsyre er jo ikke længere tilladt at købe, så jeg brugte saltsyre i stedet for, måske de skulle have en kortere eller længere tid i opløsningen i dén syre, der kom i hvert fald heller aldrig noget ud af det. :cry:
Mvh Egon

Brugeravatar
Erna
Indlæg: 1361
Tilmeldt: 12/8/2009 kl. 05:24
Geografisk sted: Skibby

Re: Argar

Indlæg af Erna » 6/5/2014 kl. 19:03

Tusind tak Egon
Jeg havde faktisk fundet det samme bare uden agar, hos den første ebayforhandler du linkede til, det her er bare hans alm. shop. Der er også en som hedder Malmgrens modified, men den er også uden agar.
http://www.gartenorchids.de/shop/Zubeho ... enaussaat/
Mon ikke jeg bare skal købe en BM-2 :lol:
Det lyder godt nok voldsomt både med svovl- og saltsyre, ærgeligt at der ikke kom noget ud af det. :(
Med venlig hilsen
Erna

sabine
Indlæg: 110
Tilmeldt: 11/3/2012 kl. 20:17
Geografisk sted: roskilde

Re: Argar

Indlæg af sabine » 6/5/2014 kl. 19:54

på den tyske side er der et større udvalg af ager, også dem du viser på et af dine billeder, og så er den billiger end de engelske har jeg omregnet det til, man spare ca 50 kr for samme mængde i tyskland en england, så der kan man de tjene portoen/ forsendelsen ind,

takker for tilbudet Egon med frøende,, Erna, Egon kan da sørge for at vi ikke keder os ,,, griner
...
mvh sabine

sabine
Indlæg: 110
Tilmeldt: 11/3/2012 kl. 20:17
Geografisk sted: roskilde

Re: Argar

Indlæg af sabine » 6/5/2014 kl. 20:07

Tænkte godt nok på om man skulle købe en af hver af de der gromedie, og lave et bæger af hvert, for at finde ud af hvilken type der evt passede til de frø jeg har på vej. men stor der nogen steder hvilken typer medie der passer hvilken arter/hybrider
hvad er forskellen spire messigt for at bruge med eller uden arger
mvh sabine

Brugeravatar
Erna
Indlæg: 1361
Tilmeldt: 12/8/2009 kl. 05:24
Geografisk sted: Skibby

Re: Argar

Indlæg af Erna » 6/5/2014 kl. 20:39

Ja, Sabine så må vi jo vise Egon at vi ikke keder os, og få lavet nogle fine frøplanter. Det varer lidt med mig, for min frøkapsel er ikke klar endnu, men jeg glæder mig til at følge med i dine :lol:

Jeg kan ikke rigtigt overskue om der er en af de færdige bøtter med såmedie som passer til dine Paph. frø
Agar tror jeg at der er nødt til at være i, ellers er det nok noget tyndt sjask, og så vælter planterne måske. Det kan være at det er nok forkert men det er hvad jeg umiddelbart tror. :shock:
Med venlig hilsen
Erna

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Re: Argar

Indlæg af Egon K P » 7/5/2014 kl. 00:44

Malmgrens modified er også til Paph's, men der skal jo være agar i, for at mediet stivner. Det svarer lidt til, at man jævner en sovs. Er agaren ikke i mediet kan det købes særskilt og tilsættes.

Syren skal gøre det arbejde, som normalt sker med de typer frø, når de bliver blæst hen over isen og sneen om vinteren eller underlaget. Det er jo lidt sværere at slibe vokslaget af frøene i den størrelse, end på de lotus-frø, som du Erna og Stargazer har købt!

Jeg kan ikke se, hvilken type medie, der er i de færdige bøtter, ud over, at det ene hold er til epifytter, det andet til jordorkideer.

Et problem med de færdige bøtter er, at de under forsendelsen vil blive rystet godt og grundigt, så mediet vil hænge på siderne og låget. Forleden var postbuddet færdig med uddelingen på vores gade, så alle de pakker, han ikke havde fået afleveret, de blev hentet ind fra førerhuset i bilen, og smidt ind bagi. Ikke noget med at lægge dem stille og roligt fra sig, nej, de fik en flyvetur på 2 meter fra sidedøren og ind bagi. Sådan behandler alle postbude dem ikke, men ham her var åbenbart ligeglad med indholdet!
Mvh Egon

Brugeravatar
Erna
Indlæg: 1361
Tilmeldt: 12/8/2009 kl. 05:24
Geografisk sted: Skibby

Re: Argar

Indlæg af Erna » 7/5/2014 kl. 09:39

Ja, jeg kan godt se at det er et problem at slibe orkidefrø, og lotusfrøene ja det er jo lige før at man kan bruge vinkelsliberen til dem :lol: Nej det er ikke sikkert at alle postbude behandler pakkerne lige dårligt. Meeen så I den udsendelse med Gintberg ( tror det var med ham) hvor han besøgte pakkesorteringen hos postdanmark. Pakkerne blev kaster til de respektive beholdere (containere) og dem der kastede pakkerne, ja de var bare stolte af at de kunne ramme de rigtige beholdere, der er jo heller ingen der ved hvordan indholdet ser ud inden det overhovedet når til Danmark, der er jo også andre transportfirmaer involveret. Jeg synes også at pulveret er rørende billigt og man behøver jo ikke at bruge det hele på en gang, det er rart at have lidt til en anden god gang.
Med venlig hilsen
Erna

sabine
Indlæg: 110
Tilmeldt: 11/3/2012 kl. 20:17
Geografisk sted: roskilde

Re: Argar

Indlæg af sabine » 7/5/2014 kl. 11:04

tro mig har arbejdet i p&t. i midten af 80'ne og når man kom ud bag ved så stor de også og kastede pakkerne,,, så de vor ikke en pin berede dengang,, og det er de heller ikke idag,

det var ikke de færdige laveg glas/bøtter jeg mente , det var pulvret oven over der var / er ca 50,00 kr billiger end dem fra den engelske side,
mvh sabine

Besvar