Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

Rødder de forkerte steder? Hjælp!

Spørg her hvis du har generelle dyrkningsmæssige problemer eller kommentarer.
Besvar
Anne
Indlæg: 2
Tilmeldt: 14/10/2014 kl. 19:15

Rødder de forkerte steder? Hjælp!

Indlæg af Anne » 14/10/2014 kl. 19:25

Hejsa!

Jeg er helt ny til siden, jeg faldt tilfældigvis over den, da jeg søgte nogle svar angående min orkide. Jeg kan se der er flere emner, som næsten har samme problemstilling som jeg, men aldrig syntes jeg at finde svar på det jeg søgte.
Der ud over ved jeg ikke vildt meget om orkideer. Jeg skal ikke kunne sige hvad den er for en. :)

Nu til mit problem:
For et årstid siden fik jeg en orkide i gave. Jeg stillede den midt på stuebordet, men opdagede den fik direkte sol midt på dagen, så jeg flyttede den til køkkenvinduet (Hvor der aldrig er direkte sol), hvor den står fint.
Jeg vidste ikke at orkideer skulle have gødning før i dag, da jeg læste det på nettet. Jeg har endnu ikke ompottet den, også fordi jeg ikke ved hvilket jord jeg skal lede efter.
Og nu sætter den altså nogle rødder som blot svæver midt ud i luften!
Men det der forundre mig mest, og som jeg er allermest i tvivl om er...Hvad gør jeg med min orkide, nu hvor den sætter rødder på den stilk, hvor den også bærer sine blomster?
Da den blomstrede i år, begyndte den også at sætte rødder. Helt oppe i stænglen, og jeg er i tvivl om hvad jeg skal gøre ved det. Er det helt normalt? Eller er det blot endnu et tegn på at den måske mangler noget nyt, frisk orkide-jord? Eller er det dens måde at sprede sig til to planter?
Skal jeg bare lade rødder stå, klippe hele stedet af...Ja, hvad skal jeg gøre? :)
Til information er den også ved at danne små, nuttede blade samme sted, som rødderne. Hvilket godt kunne få en til at mistænke at det er en form for afkom den har lavet.
Det ville være surt at miste den...Den er så køn og jeg bliver så glad, når jeg opdager der er blomster på.
Håber nogen kan og vil hjælpe mig lidt her. ;)

Mvh
- Anne

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Re: Rødder de forkerte steder? Hjælp!

Indlæg af Egon K P » 14/10/2014 kl. 23:30

Velkommen til Anne.

Det er helt sikkert en Phalaenopsis, du har fået i gave. Og sikkert også en unavngiven hybrid, så et yderligere navn end Phalaenopsis kan du ikke få. Godt du fik den væk fra sollyset, den står bedst i et øst- eller nordvindue. Mod syd og vest bør man give den lidt skygge, det kan være en stores, der hænger i det nederste af vinduet.

Bladene er meget tykke på den, og temperaturen kan hurtigt komme op på 50° eller mere i dem, når solen rammer dem, så dør bladene og dermed også planten.

Du kan potte den om i en barkblanding, ikke i sphagnum-jord til stueplanter, så rådner rødderne.

Når du potter om, så sæt planten med luftrødderne i noget vand, så bliver rødderne bløde, og kan forsigtigt puttes med ind i den nye potte. Vælg en potte, der kun er lidt større, for store potter til rodmængden vil betyde, at der altid er fugtigt inde i midten af komposten, og så nedbrydes komposten hurtigt til noget, der ligner sphagnum-jord. Altså rådne rødder.

Det der rod, du beskriver, er en ny plante, en såkaldt keiki. Måske har planten følt, den har fået en forkert pasning på et tidspunkt, det kan også være, den bare har det godt. I hvert fald vælger den at sætte en lille ny plante på blomsterstilken, og når der er 3-4 rødder på 5 cm længde, kan du vrikke keikien af, eller klippe stilken et par cm fra der, hvor keikien sidder. Lad keikien ligge en dags tid, før du potter den, så lukker den de sår, den har fået, da du fjernede den. Ellers risikerer du bakterier, virus eller svampeangreb i såret.

Keikien er 100% identisk med moderplanten, altså samme DNA, og dermed får du nøjagtigt de samme blomster på keikien, som den oprindelige plante.
Mvh Egon

Anne
Indlæg: 2
Tilmeldt: 14/10/2014 kl. 19:15

Re: Rødder de forkerte steder? Hjælp!

Indlæg af Anne » 18/10/2014 kl. 10:19

Tusind tak for hjælpen.
Det vil jeg prøve. :)

Besvar