Side 1 af 1

Phal - blomstring men..

: 20/5/2016 kl. 11:33
af PernilleDL
Hej alle

Jeg er flyttet til en ny by, hvor min lille orkidésamling er placeret i samme vindue. Tilsyneladende trives de, da der bliver skudt nye grene, og ingen af bladene får forbrændinger af solen :)

Dog er jeg ramlet ind i et problem. Der kommer grene og knopper, og så stopper jeg lidt med at vande, da det er et råd, jeg har fået af en blomsterhandler. Dette er muligvis forkert, idet mine planter så begynder at få kraftesløse blade, og knopperne falder af :/

Hvad vil I anbefale? :) Som I kan se på billedet, så er planten fin pånær bladene, som virker til at have fået suget al væden ud af sig.

På forhånd mange tak for hjælpen!

Mvh. Pernille

Re: Phal - blomstring men..

: 20/5/2016 kl. 14:44
af Egon K P
Hej Pernille.

Velkommen til forumet.

Jeg kan da godt forstå, at blomsterhandleren siger, du skal stoppe vandingen, når den sætter knopper, for der har den brug for en masse energi og væske for at udvikle knopperne. Da Phalaenopsis ikke har nogen pseudobulber, må den trække vand ud af bladene, for at få knopperne til at overleve, og med lidt held dør både knopper og plante. Altså kan blomsterhandleren sælge en ny plante til dig. Når de bare står i vindueskarmen i årevis og blomstrer i et væk, får han jo ikke flere penge ud af dig.

Lad os håbe, at blomsterhandleren bare har misforstået noget og givet et dårligt råd videre. Forhåbentligt er der ingen, der vil give en vejledning, så planterne dør for egen vindings skyld.

Da Phal.'s ikke har nogen steder at gemme vand og energi i ud over i blade og rødder, så har den ikke en hvileperiode, og skal derfor vandes hen over hele året. Aldrig holdes sjaskende våd, men gennemvandes fra tid til anden. Det kan du gøre ved at sætte den ned i køkkenvasken i vand til kanten af potten i en lille halv time, så har planten trukket alt det vand, den kan rumme. Lad potten dryppe færdig og få så en fornemmelse af, hvor meget den vejer opvandet. Så kan du løfte potten og en gang imellem, og når den føles let, får den samme tur. Der kan ikke gives nogen opskrift på, hvor tit der skal vandes, det afhænger af indeklimaet i det rum, hvor planterne står. Men har man et vandingsmønster, der virker, skal man selvfølgelig fortsætte med det.

Da der ikke er megen næring i mediet, så kan du enten vande med orkidegødning eller ganske almindelig gødning til andre planter, men kun i 1/3-1/4 koncentration. Deres rødder svides, hvis de får for megen gødning. Er gødningen fuld vandopløselig kan du også dusche både rødder og blade med gødningsvandet, da orkideer kan optage gødning og vand gennem bladene.

Ellers et par flotte katteracer, du har præsenteret i din intro, personligt kan jeg bedst lide den norske skovkat! :wink:

Re: Phal - blomstring men..

: 28/5/2016 kl. 22:37
af PernilleDL
Hej Egon

Mange tak for sit svar :)

Samme dag fik alle mine planter en halv time i vand, og jeg vejede dem efterfølgende. De fik desuden en omgang med en spray fra Hornum.

Idag ser den omtalte plante således ud. Den hænger ikke længere med bladene. De virker saftige og ingen af knopperne er begyndt at indtørre/falde af.

Rigtig mange tak for din hjælp. Forhåbentlig bliver min blomsterhandler ikke alt for skuffet, når jeg i fremtiden ikke kommer så ofte :D

Med venlig hilsen Pernille

Re: Phal - blomstring men..

: 28/5/2016 kl. 22:47
af PernilleDL
Ps. Tak skal du have :)

Skovkatten er bestemt dejlig, men jeg holder også meget af mine somali. Her er et par billeder af mine katte :)

Skovkatten hedder Lillemanden (tøhø..), og somalien hedder Mingus :)

Re: Phal - blomstring men..

: 29/5/2016 kl. 01:23
af Egon K P
Det er et par flotte katte begge to, og nogle gode billeder! :P