Side 1 af 1

Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 21/8/2015 kl. 09:52
af Henrik M
Jeg har problemer med spindemider. Jeg har forsøgt med insektsæbe og det virker egentlig meget godt men desværre kan jeg ikke komme helt til bunds, så jeg overvejer at kombinere med Calypso. Men inden vil jeg gerne høre, om der er nogen der har oplevet følgeskader ved brug af Calypso.

Venlig hilsen
Henrik M

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 21/8/2015 kl. 18:24
af Egon K P
Velkommen til forumet!

Ja, spindemider er jo et ubehageligt bekendskab at få på sine planter, og de kan være meget svære at komme til livs. Rovmider udrydder dem ikke, men holder dem i ave, så det er heller ikke løsningen.

Jeg har brugt både Provado+ og Calypso på stort set alle mine orkideer, selv dem, der advares kraftigt mod at bruge dem på, som Den. cuthbertsonii, det har de fint holdt til! Så jeg tror ikke, du behøver bekymre dig. Nu kan jeg ikke huske, om Calypso indeholder drivgas, for alle trykflasker med drivgas i sender en underafkølet tåge ud, og er du tættere på planterne end 30 cm, så risikerer du at få frostskader på bladene, og det uanset hvilken plante det er! Mon ikke det fremgår af flasken i så fald. Calypso kan også købes til at fortynde i vandingsvandet, så der er to muligheder for at forgifte de små kræ! :wink:

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 22/8/2015 kl. 18:33
af PA48
Min midebehandling har fungeret fint de sidste mange år.
Gør følgende ;
Fyld en murebalje med regnvand , kom nogle dråber sulfo i.
Smid orkierne i vandet så de er helt under overfladen. lad dem ligge der 8 til 10 timer.
Gentag efter ca. 10 dage.

mvh Per Alm

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 23/8/2015 kl. 20:01
af Henrik M
Tak for svarene.

Det er beroligende at høre Egon K P erfaring. Jeg har også overvejet det med baljen. Har læst i en anden tråd at Christian fra Orkideimperiet foreslår noget lignende: at blande Baythion D og insektsæbe i en stor balje og så dyppe planterne 5 gange med en uges mellemrum. Det skulle udrydde alt :-). Men jeg har fyldt alle mine vindueskarme med ca. 80-90 orkideer og metoden tror jeg vil blive et for stort vandplaskeri heroppe på 4. sal. Jeg har forsøgt at sprøjte med insektsæbe, men det er som sagt svært at komme helt til bunds og komme helt af med problemet. Fordelen med Calypsoen er, at midlet bliver optaget og ført rundt i planten og skulle beskytte i 3-4 uger. Det vil så (ideelt) sige at spindemider, der måske har været på afveje i vindueskarme og fugtbakker m.m., ikke kan geninvadere.

Jeg vil i den forbindelse sige, at det først fornylig er gået op for mig, hvor små spindemider er, hvor svære de er at se, og at hvis angrebene er moderate oplever man kun, at bladene bliver bleg-spættede på undersiden. Jeg har købt et digitalt mikroskop på Ebay der forstørrer 400 gange. Det åbner en helt ny verden. Jeg har fundet ud af, at spindemider ikke behøver at optræde i kolonier. At der sagtens bare kan kravle et par stykker rundt på et enkelt blad og enkeltvis er de stort set er umulige at få øje på med det blotte øje.

Jeg har nu sprøjtet alle dendrobiummerne med calypso og sat dem isoleret i et par karme. Så holder jeg dem under observation, parat til at give dem en tur under bruseren, hvis de skulle vise tegn på følgeskader. Hvis der så ikke er tegn på skader og miderne forsvinder sprøjter jeg revl og krat i næste weekend.

Beretningen forsættes
hilsen Henrik :-)

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 22/10/2015 kl. 16:33
af Henrik M
Vil berette, at produktet har virket glimrende mod røde spindemider. Det lader også til at virke i længere tid, som det nævnes i brugsanvisningen og det har tilsyneladende ikke skadet nogen planter.

Det skal helst spøjtes på i en fin tåge. Hvis tågen samles i større dråber på bladene, efterlades fedtede pletter når bladene tørrer. Pletterne forsvinder efter en måneds tid eller to.

Venlig hilsen Henrik

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 25/10/2015 kl. 14:22
af Dendrobios
Hej Henrik :D

Jeg har fulgt lidt med i tråden og det er dejligt at høre at det har virket :P
Jeg har aldrig selv brugt gift og kan ikke tale af erfaring,, andet end hjemmelavet insektsæbe på andre typer af planter (hvilket har virket med varieret succes).

Jeg ville dog umiddelbart have troet, at det var en nødvendighed at Calypso'en blev fortyndet i vandingsvandet og på den måde, optaget direkte i rodnettet,,,
- kan man være sikker på at eventuel utøj ikke kun forsvinder fra overfladen når man sprøjter på bladene :?: Her tænker jeg ikke nødvendigvis udelukkende på spindemider...

God søndag herfra :mrgreen:

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 25/10/2015 kl. 19:38
af Henrik M
Midlet kan både vandes og sprøjtes. Jeg satte bare planterne ud i brusekabinen og sprøjtede løs, så noget er vel også sivet ned i barken og dermed er lidt også optaget gennem rodnettet. Jeg overvejede faktisk at blande en stor balje med midlet og dyppe planterne helt, men forlod ideen igen. Jeg er ikke helt klar over hvor meget midlet dræber og jeg tror det er vigtigt, at der er livlig aktivitet af mikroorganismer i vækstmediet.

Jeg syntes også at insektsæbe er godt, men det har ikke rigtig fået has på miderne, hvilket nok skyldes, at jeg ikke har været vedholdende og omhyggelig nok. Æggene tager nemlig ikke skade af sæben og derfor skal der genbehandles nogle gange.

Venlig hilsen Henrik

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 25/10/2015 kl. 23:16
af Egon K P
Hvis man vil vande produktet ud, så skal man købe det, der er beregnet til det. Om man vander det ud, eller sprøjter det på bladene er i princippet ligemeget, for planterne kan optage giften gennem bladene, ligesom orkideer også kan optage vandopløselige gødningsprodukter gennem bladene. Calypso'en bliver i planten i nogle uger, og når utøjet stikker snablen ind i planten for at suge saft fra den, så får de giften ind i sig og dør. Systemiske gifte er netop de gifte, der optages af planterne og efterfølgende forgifter de dyr, der æder/suger på dem.

Re: Følgeskader Calypso fra Bayer?

: 20/10/2018 kl. 09:28
af Henrik M
Det lykkedes ikke at få bugt med miderne ved brug af Calypso, selv om det skulle virke systemisk. Miderne var af typen 'falske' spindemider.

Jeg mener også, at calypso stopper planternes vækst. Jeg har iagttaget, at rødderne stopper væksten og det kan tage lang tid, at få gang i dem igen.

For et stykke tid siden så jeg et produkt fra Bayer ved navn NeemAzal, altså baseret på neem olie. Jeg var noget skeptisk, men prøvesprøjtede et par planter. Til min store overraskelse døde de voksne mider i løbet af en dags tid eller to. De små nymfer, som man kan se med et mikroskop som små orange prikker, er tilsyneladende mere sejlivede. De fleste, måske 95% er væk efter 4-5 dage. Jeg vil mene at hvis man sprøjter igen efter 7-10 dage kommer man alle mider til livs.

Jeg må tilstå, at jeg er totalt målløs. For pokker hvor de har plaget mig, de mider. Kan se på nettet, at der er en del der er blevet desperate over 'false spider mites'. Det lader til, at hvis man bare kan opretholde en høj luftfugtighed og oversprøjter planterne dagligt dør miderne også. Det er bare ikke så tilrådeligt, hvis man bor i en 4. sals lejlighed :).

Venlig hilsen
Henrik M