Side 1 af 1

Lavasten

: 27/5/2014 kl. 10:46
af jojanonnonie
Hejsa i kloge mennesker. :)

Hvilke arter trives bedst på lavasten, og er der nogen, som kan skære ud i pap for mig, hvordan man sætter orchidéen fast derpå og passer den efterfølgende?

-Jannie

Re: Lavasten

: 3/6/2014 kl. 09:22
af Egon K P
Nu er lavasten jo mange forskellige slags, bl.a. de små porøse sten, som bl.a. bonsai-folket bruger, og nogle af os herinde også leger lidt med til orkideerne, og så de store knortede, forvredne og hullede stenmasser, der er svære at arbejde i. Det kunne jo tyde på, at det er de sidste, du vil lege med.

Som udgangspunkt skal du nok finde nogle orkideer, der er litofytiske. Altså dem, der lever på sten, de tåler den "udtørring", som de vil blive udsat for, når solen tilsyneladende ubarmhjertigt rammer dem en stor del af dagen, altså planter med mulighed for at lagre vand i skuddene.

Jeg ved, at Arne og Laila (Jydsk Orchide import) havde en del orkideer kørende i hårde lavasten med flotte resultater i lang tid, men, som med så meget andet, så stopper festen pludselig. Så mistrivedes de, sådan går det en gang imellem, når man forsøger med nye medier.

I slægten Dockrillia, der tidligere hørte ind under Dendrobium, kan du bl.a. finde en del små litofytter, men de er i mange af de tropiske slægter! De små sten-Laeliaer er også en mulighed.

Angående en måde at sætte dem fast på, tja, en af mine venner brugte silikone til at sætte epifyttiske orkideer fast med. Det skal i så fald nok være en af de syrefri, vil jeg tro, du skal ikke smøre rødderne ind, men bare sætte lidt fast på siden af bunden af skuddet.

Måske kan du putte lidt sphagnummos omkring rødderne på orkideen, og få det sat forsigtigt fast i en hulning i lavaen, eller du kan måske bruge en elastik i starten, til orkideen selv får fat! Evt. en mursnor eller fiskeline forsigtigt rundt om rødderne og lavastenen i starten, hvis ikke elastikken duer. :wink:

Re: Lavasten

: 5/6/2014 kl. 09:48
af Karen
Opklippede strømpebukser skulle være gode til at binde fast med, de er elastiske så man kommer ikke så let til at skade planten. Men de bliver slappe med tiden. Har aldrig dyrket på lava sten, dyrket lidt i grus og diverse andet. Det er så bøvlet at hænge en sten op, så den begrænsede bird plads er firbeholdt potter og så er bark og diverse rhogo grene mv meget nemmere at hænge op.