Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

Kunstlys og daglængde

Diskussion af vandforbedring, indretning af vindueskarm/udestude/drivhus, skygning og andre "tekniske" emner.
Besvar
Christian Schousboe
Indlæg: 67
Tilmeldt: 15/11/2010 kl. 15:47
Kontakt:

Kunstlys og daglængde

Indlæg af Christian Schousboe » 19/9/2014 kl. 17:41

Kunstlys og daglængde

Nu nærmer sæsonen sig for brug af kunstlys i plantedyrkningen. Og da mange planter reagerer forskelligt på daglængden (egentlig nattelængden) mht inducering af blomstring, er det vigtigt at belyse planterne i den døgnrytme, der (sammen med egnet lyskvalitet og –mængde) giver det ønskede resultat: Vækst eller vækst + blomstring.
Principielt er der tre hovedtyper: Kortdagplanter, langdagsplanter og dem hvis blomstring ikke afhænger af daglængden.
De fleste plantedyrkere ved jo nok om favoritplanternes blomstring induceres af korte eller lange dage, men hvordan finder man ud af hvilke andre planter, der blomstrer under samme betingelser ?
Det kan man se i bilaget til bekendtgørelse nr. 688 (2002) fra Skatteministeriet: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0 ... x?id=15552

Bemærkninger:
1) Listen omfatter de vigtigste kommercielle ’potteplanter’.
2) Listen omtaler orchideerne Cymbidium (hybrider), Paphiopedilum (hybrider) og Phalaenopsis (arter) som langdagsplanter. De færreste orchidedyrkere vil nok anse disse orchideer som langdagsplanter. En forklaring kan være at daglængden i den praktiske dyrkning overtrumfes af temperaturers indflydelse (udstråling, forskelle i nat- og dagtemperaturer) eller kan overtrumfes af ændringer af daglængden. Og endelig kan blomstringen induceres måneder før skafter og blomster udvikles (Cymbidium).
3) Listen angiver ’Sinningia hybrid’ som langdagsplante. Sinningia-slægten rummer ca 60 arter og et utal af hybrider, og med ’Sinningia hybrid’ menes der vel det, som på gartnerlatin hedder Sinningia hybrida eller Gloxinia. Andre Sinningia-hybrider er i hvert fald ikke langdagsplanter, fx de små Minisinningia, som jeg holder af at have stående mellem de større Cattleya-planter, og som blomstrer villigt det meste af året – de er hvad blomsterinducering angår indifferente overfor daglængden.

Mh Christian

Karen
Moderator
Indlæg: 2067
Tilmeldt: 16/6/2006 kl. 21:37
Geografisk sted: Slangerup
Kontakt:

Re: Kunstlys og daglængde

Indlæg af Karen » 20/9/2014 kl. 15:49

Læste for nogle år siden en undersøgelse fra Landbohøjskolen om at behov for lys, hænger sammen med temperatur, så lys alene gær det ikke, men det er typisk det som mangler i vores stuer i den sæson som vi hastigt går ind i.
mvh/ Karen ~ orkidevinduet.dk

Karen Olsen
Indlæg: 4
Tilmeldt: 25/7/2013 kl. 19:46

Re: Kunstlys og daglængde

Indlæg af Karen Olsen » 21/9/2014 kl. 17:29

Davs Christian
Du har lavet en fejl. Navnet er Gloksinia uden x. Se efter i Dorte Nissens bog Politikens bog om stueplanter.
Karen Olsen

Christian Schousboe
Indlæg: 67
Tilmeldt: 15/11/2010 kl. 15:47
Kontakt:

Re: Kunstlys og daglængde

Indlæg af Christian Schousboe » 21/9/2014 kl. 19:42

Hej Karen O

Hér er der noget, der strax bør gøres klart.

Hvis du kigger grundigt efter i Dorte Nissens fortrinlige bog, vil du se at Gloksinia figurerer som et dansk navn, helt på linje med fx Natskygge for slægten [i]Solanum[/i].

Det latinske slægtsnavn [i]Gloxinia[/i] er dannet ud fra navnet på en læge & botaniker, der levede og virkede i Colmar (Alsass) (1765–1794).

Slægtsnavnet [i]Gloxinia[/i] er nu forældet, idet den eneste (?) art er flyttet til den større slægt [i]Sinningia[/i], hvor den så på latin er kommet til at hedde [i]Sinningia speciosa[/i], og de utallige krydsningsresultater – det er dem der dyrkes kommercielt – hedder [i]Sinningia speciosa hybrida[/i] eller [i]Sinningia hybrida hort.[/i]

Men på gartnerlatin og i butikkerne hedder planterne stadig [i]Gloxinia[/i]. Hvis man bruger dét navn, ved alle hvad der menes. Prøv bare at spørge efter en [i]Sinningia speciosa hybrida[/i] (!)

Ordet Gloksinia (uden x) er en nærliggende danskificering, men den er uhensigtsmæssig, dels fordi ordet ligger for tæt på det latinske, og dermed vil skabe forvirring blandt sprogpurificatorer, og dels fordi ordet ikke rummer nogen beskrivelse af planten.

Af de lidt ældre danske navne ’Kloksenia’, ’Klokkesinia’ og ’Amerikansk Klokke’ foretrækker jeg det sidste, der dels angiver at planten stammer fra (Syd-)Amerika, og dels henviser til de store klokkeformede blomster.

Mh Christian

Christian Schousboe
Indlæg: 67
Tilmeldt: 15/11/2010 kl. 15:47
Kontakt:

Re: Kunstlys og daglængde

Indlæg af Christian Schousboe » 25/9/2014 kl. 17:50

Hej igen

Nogle læsere har kontaktet mig for oplysninger om Minisinningia. Så her er et par links til de farvestrålende og letdyrkelige småfyre:
http://www.burwur.net/sinns/3mini.htm
http://www.davesviolets.com/gesneriads.html

[i]Sinningia[/i]-slægten hører til Gesneriaceerne, og de tilhørende entusiater er relativt velorganiserede; se her
http://shop.gesneriadsociety.org/
http://gesneriasterna.se/joo/

Mh Christian

Besvar