Boardet er indtil videre lukket for tilgang af nye brugere.

Vi har i det seneste årstid haft problemer med, at rigtig mange fordækte personer opretter falske profiler på boardet og bruger det til spam eller linker til sider med mistænkeligt indhold. Vi bruger rigtig meget tid på at forhindre dette og på at rydde op efter disse personer.

Trafikken på boardet og antallet af nye 'reelle' brugere er faldet drastisk de seneste år og står ikke mål med ovennævnte indsats. Derfor har vi besluttet at lukke for tilgangen af nye brugere mens vi tænker over, hvordan vi løser problemet på en overkommelig måde. Eksisterende brugere kan fortsat logge på og bruge boardet som sædvanligt.

Egon & Henrik

Plantenørden fra Islands Brygge

Hvad dyrker du, hvor og hvordan? Her kan du også blot fortælle generelt om dig selv og dine interesser.
Besvar
AndersB
Indlæg: 16
Tilmeldt: 21/7/2012 kl. 13:41
Geografisk sted: Islands Brygge

Plantenørden fra Islands Brygge

Indlæg af AndersB » 23/7/2012 kl. 19:00

Jeg har dyrket potteplanter siden jeg var barn. For 20 år siden fik jeg en aflægger af en Haemanthus alba, som alle vist kender. Siden da er min viden omkring tropiske blomsterløg nærmest eksploderet takket være internettet. Der findes så mange arter, men desværre er det langt fra alle der er egnet som potte- og drivhusplanter
I dag brænder mit hjerte for Scadoxus arterne. De er nemme at passe og få i blomst, men desværre ret sjældne i handlen.
Orkidéerne blev interessante da jeg ved et tilfælde besøgte Hans i Fredensborg. Jeg begik mine fejl i starten ved at vande med vand fra hanen. Problemet er løst ved jævnligt at køre ud til en kammerat og hente dunke med regnvand.
Min samling består kun af de botaniske arter og tæller bl.a. 4-5 Cattleya, 3 slags Rhynchostyllis, Encyclia citrina + fragrans, Paph. delatii alba, Angraecum sesquidale, 2 slags Polystachya, Epidendrum falcatum. Pha. mariae, plus et par stykker til.
Endelig så består den også af en meget sjælden og eksotisk blomsterløgart, som skal passes som en orkidé. Jeg venter med at afsløre, hvilken art det drejer sig om, da jeg i løbet af efteråret kommer til at skrive en længere artikel om den.
Mvh
Anders B. Petersen
Islands Brygge
Bopæl: Islands Brygge, Kbh
Interesser: Botaniske orkidéer og eksotiske blomsterløg
Favoritside: http://www.pacificbulbsociety.org

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 23/7/2012 kl. 19:48

Velkommen til Anders.

Spændende planter, du gør i, både orkidemæssigt, men også de andre.

Du kender vel godt http://www.stoubytropeplanter.dk/ ik', der har Harald tidligere haft 3 arter i slægten Scadoxus, men, dem har du sikkert fået for længst. Han har også meget andet i nogle "underlige" planteslægter, man ellers aldrig ser til salg.

Hans hovedkatelog vil ikke åbne på min computer mere, så, jeg kikkede i et gammelt katalog, jeg har liggende, i stedet for, men måske du kan åbne det. Ellers kan du jo maile eller ringe til ham.

Det lyder jo slet ikke interessant med den "hemmelige" løgplante, når du vil skrive lidt mere om den til efteråret, så skal jeg da nok kikke lidt på det! :lol:
Mvh Egon

AndersB
Indlæg: 16
Tilmeldt: 21/7/2012 kl. 13:41
Geografisk sted: Islands Brygge

Afsløring af den hemmelige plante

Indlæg af AndersB » 23/7/2012 kl. 20:21

Hej Egon
Tak for din velkomst.
Nej, nu skal jeg heller ikke være krukket.
Den hemmelige art, som jeg taler om hedder Pamianthe. På dansk ville jeg kalde den for regnskovspåskeliljen, da den med lidt god vilje minder lidt om en påskelilje, bortset fra at den er helt hvid og dufter kraftigt. Den eksisterer ikke længere i naturen - desværre.
At jeg fik kendskab til den er en længere historie, men det handler om at jeg hyggede mig på nettet med alle disse spændende blomsterløgarter. Ved et tilfælde opdagede jeg en blå amaryllis. Min nysgerrighed blev vakt øjeblikkeligt. og måtte finde al den viden jeg kunne. Dens latinske navn er Worsleya - på engelsk The Empress of Brazil (Brasiliens kejserinde). Den kommer fra Brasilien og lever fuldstændig op til dets navn - vil mene at det er en af de aller smukkeste planter der findes, men FORBANDET svær at passe. Planten er omfangsrig og skal passes som en orkidé. En frostfri vinterhave ville jeg mene er et optimalt sted.
Jeg er medlem af en åben Yahoo gruppe af Worsleya dyrkere, som omfatter folk fra hele verden. Her bliver udvekslet erfaringer. Det hele handler om at finde de mest optimale vækstbetingelser for en sådan sjældenhed, som ligger på mellem 3-5000 kr. for et voksent løg.
I de år jeg har været medlem er Pamianthen blevet nævnt flere gange. Den er størrelsesmæssigt mere egnet til en vindueskarm og har behov for en periode 10-15 grader for at blomstre. For et par mdr. siden fik jeg mod på at anskaffe et eksemplar fra Tyskland. Den har det fint og håber at jeg får den i blomst til vinter.

Mht Stouby Tropeplanter - ja jeg kender godt Harald, men frygter at hans helbred skranter, da han er en mand oppe i årene. Jeg har besøgt ham et par gange, senest for et år siden. Kunne være at jeg skulle prøve at ringe til ham en af dagene.

Mvh

Anders
Bopæl: Islands Brygge, Kbh
Interesser: Botaniske orkidéer og eksotiske blomsterløg
Favoritside: http://www.pacificbulbsociety.org

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 24/7/2012 kl. 00:08

Det lyder da spændende, jeg kan se, at Pamianthe minder lidt om Hymenocallis, der ofte sælges under navnet Ismene festalis i plantecentre. Spændende plante, synd, at den er udryddet i naturen! Desto mere grund til at holde liv i den rundt omkring hos samlerne!

Ja, efter at have set Worsleya procera, så kan jeg godt se, at den førnævnte er bedre egnet til en vindueskarm, denne er jo kæmpe stor, med en graciøs "krone" af blågrønne flot arrangeret blade, og så de smukke blå blomster. Begge planter kunne sagtens være interessante for mig, dog har jeg ikke plads til ret meget mere, en dobbelt så stor udestue ville vist ikke hjælpe ret længe! :lol:

Med de interesser, du har, så måtte du næsten kende Harald, jeg skulle bare lige være sikker, ellers var han jo et besøg værd. Der har jeg hentet meget til haven, men også købt lidt orkideer fra tid til anden! :wink:
Mvh Egon

AndersB
Indlæg: 16
Tilmeldt: 21/7/2012 kl. 13:41
Geografisk sted: Islands Brygge

Indlæg af AndersB » 24/7/2012 kl. 00:22

Ja, jeg vil ønske at danske orkidédyrkere tager Worsleya og Pamianthe til sig. Det kræver at vi får et seriøst samarbejde op at stå mellem dyrkerne. Fra frø til blomst tager det normal 6-7 år, men jeg har for nylig læst om en dyrker, der fik den til det i løbet af 2 1/2 år, hvilket er exceptionelt.

Som sagt, så agter jeg at skrive en artikel om begge arter i jeres orkidéblad, da pasningen på mange måder minder om orkidéens.
Bopæl: Islands Brygge, Kbh
Interesser: Botaniske orkidéer og eksotiske blomsterløg
Favoritside: http://www.pacificbulbsociety.org

Hekabe
Indlæg: 13
Tilmeldt: 31/5/2011 kl. 18:27
Geografisk sted: Horsens

Indlæg af Hekabe » 25/7/2012 kl. 12:02

Velkommen ombord - jeg glæder mig til at se dine planter udfolde sig her på siden :-)

Brugeravatar
helleasc
Indlæg: 868
Tilmeldt: 28/1/2009 kl. 16:22
Geografisk sted: Veddinge Bakker, Vestsjælland

Indlæg af helleasc » 25/7/2012 kl. 15:52

Velkommen til forum Anders. De lyder meget spændende, begge de omtalte planter. Jeg glæder mig til at høre mere om dem.
Der ku' nok godt klemmes én mere ind :)

Facebookgruppe: https://www.facebook.com/groups/orkidesjov/

AndersB
Indlæg: 16
Tilmeldt: 21/7/2012 kl. 13:41
Geografisk sted: Islands Brygge

Link til Worsleya gruppen

Indlæg af AndersB » 25/7/2012 kl. 17:40

Linket til Yahoo gruppen af Worsleya dyrkere er:

http://tech.groups.yahoo.com/group/Worsleya_procera/

Læs og lær. De her dyrkere er virkelig professionelle og dedikerede. Det er folk som måske har 50 planter eller mere. De eksperimenterer med jordbundsforshold, gødning, udveksler pollen med hinanden for at udvikle de kraftigste planter. Efterspørgslen er stor på denne plante, hvilket er forståeligt.
Bopæl: Islands Brygge, Kbh
Interesser: Botaniske orkidéer og eksotiske blomsterløg
Favoritside: http://www.pacificbulbsociety.org

Brugeravatar
SirLonewolf
Indlæg: 1473
Tilmeldt: 19/3/2009 kl. 18:26
Geografisk sted: Odense
Kontakt:

Indlæg af SirLonewolf » 26/7/2012 kl. 13:18

Velkommen til Anders.

Jeg har også en Scadoxus (fandt jeg ud af oktober 2011), som jeg har haft i mange år og som stammer fra min morfar.
Jeg lavede et indslag for at finde ud af hvad det var for en plante, og den kan du se her: http://forum.orkideer.dk/viewtopic.php?t=2853

I den tråd blev Haemanthus også omtalt, og sådan en byttede jeg mig til dengang.

Men lad os da endeligt se billeder af dine også :O)
Mvh
.::. Jimmy "SirLonewolf" .::. Orkidé-entusiast .::.

Min orkidé-dagbog: http://orkidedagbog.ribi.dk

AndersB
Indlæg: 16
Tilmeldt: 21/7/2012 kl. 13:41
Geografisk sted: Islands Brygge

Scadoxus vs Haemanthus

Indlæg af AndersB » 26/7/2012 kl. 14:25

Jeg er 100 % sikker at din Scadoxus er en puniceus. Sjovt nok så er den den mest udbredte art i Sydafrika, men til gengæld en af de mere sjældne her hjemme.

Haemanthus arterne er generelt langt mere svære at passe end Scadoxus. Problemet ligger i at Haementhus arterne kræver mere sol, hvorimod alle Scadoxus arterne er halvskygge planter. Solen bliver brugt til at modne blomsterløget til at sætte blomst. Dette kan vi ikke tilbyde vores klima.
Min samling af Scadoxus består af flg arter: katherinae, multiflorus, pole-evansii samt puniceus.
Katherina'en er den mest trofaste af dem alle. Hvert år i juli/august måned blomstrer den. For første gang har den i år sat to blomster, som synger på sidste vers.
Multiflorus er mere utilregnelig. Det kan skyldes at jeg ikke har sat mig ordentlig ind i forholdene.
Puniceus købt jeg på Ebay sidste år og er lidt halvtam. Den har sat en lille tynd stilk, til trods for løget er ret stort. Forventer at den kommer næste år.
Pole-evansii har jeg købt som et lille løg, men det skulle tage 6-7 år før den blomstrer. Den er den største af arterne og bliver omkring 1 meter høj. Om efteråret visner den ned og skyder næste forår. Måske til næste år lykkes det at få den i blomst.
Under alle omstændigheder, så selv om arterne ligner hinanden, så er der forskel på udseende og levevis.
Katherinaen og Pole-evansii har jeg købt hos www.stoubytropeplanter.dk
Ellers har www.rareplants.co.uk dem også fra tid til anden.

Mit næste indkøb bliver Scadoxus nutans. Jeg har fundet et frøfirma i USA, der sælger dem. Inden for en måneds tid håber jeg at få mine frø. Iøvrigt så er jeg kontakt med botanisk have i København, og har også planer om at gøre det samme med Göteborgs botanisk have.

Jeg gør det ikke længere i Haemanthus, men har stadig en enkelt paucifolius tilbage i samlingen. Den har kun blomstret en gang for 1 1/2 år siden med to blomster. Den ligner albiflorus, men er en slags miniatureudgave. For at få succes med den skal den have en kold periode. De forhold kan jeg desværre ikke tilbyde. Hvis det ikke lykkes i år at få den i blomst, ryger den ind til Botanisk have, som jeg ved er interesseret.

Mvh

Anders
Bopæl: Islands Brygge, Kbh
Interesser: Botaniske orkidéer og eksotiske blomsterløg
Favoritside: http://www.pacificbulbsociety.org

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 26/7/2012 kl. 20:23

Du skriver, Anders, "Problemet ligger i at Haementhus arterne kræver mere sol, hvorimod alle Scadoxus arterne er halvskygge planter. Solen bliver brugt til at modne blomsterløget til at sætte blomst."

Har man nogen ide, om det er det kraftige lys eller varmen, de skal bruge, for at modne løget til blomstring, ellers kan en "griselampe på behørig afstand måske give varmeeffekten, hvis det er den, de mangler! :wink:
Mvh Egon

AndersB
Indlæg: 16
Tilmeldt: 21/7/2012 kl. 13:41
Geografisk sted: Islands Brygge

Erfaring med freesia

Indlæg af AndersB » 27/7/2012 kl. 00:22

Jeg interviewede en gartner fra Beder gartneriskole sidste år. Han fortalte mig at det at få freesia (som også er en sydafrikansk løgart) til at blomstre i Danmark er kun for specialister. De kræver en meget lang periode med megen varme - over 30 grader, og en periode med 15 grader. Det er jo umuligt for en amatør at tilbyde. Jeg ved selv at Botanisk have i København har svært ved at dyrke de varmekrævende arter, så som Boöphane, som er meget smuk men som er tæt på umulig at få i blomst under vore forhold.
Jeg ved ikke med griselamper om de kan bruges. Næste gang jeg kommer i Botanisk have vil jeg spørge dem jeg kender.
Bopæl: Islands Brygge, Kbh
Interesser: Botaniske orkidéer og eksotiske blomsterløg
Favoritside: http://www.pacificbulbsociety.org

Brugeravatar
Egon K P
Indlæg: 3633
Tilmeldt: 1/3/2007 kl. 19:42
Geografisk sted: Aarhus N

Indlæg af Egon K P » 27/7/2012 kl. 01:03

Tak for forklaringen! :wink:
Mvh Egon

AndersB
Indlæg: 16
Tilmeldt: 21/7/2012 kl. 13:41
Geografisk sted: Islands Brygge

Plantenørd til rådighed ;-)

Indlæg af AndersB » 27/7/2012 kl. 10:12

Hej Egon
Velbekomme, og spørg løs en anden gang, hvis jeg kan hjælpe dig
Mvh
Anders :)
Bopæl: Islands Brygge, Kbh
Interesser: Botaniske orkidéer og eksotiske blomsterløg
Favoritside: http://www.pacificbulbsociety.org

Okstoft
Indlæg: 199
Tilmeldt: 8/8/2010 kl. 11:41
Geografisk sted: KBH

Indlæg af Okstoft » 27/7/2012 kl. 10:33

Velkommen til Anders :)
Mvh Christina

Besvar